Z pewnością choć raz każdy zastanawiał się, którą kawę wybrać – ziarnistą czy mieloną. Na decyzje wpływ może mieć kilka czynników. Wszystko zależy też od tego, na czym Ci zależy, przyrządzając swój ulubiony napój – na czasie czy jakości – oraz jakiego sprzętu używasz do jego zaparzenia. Sprawdź nasze porównanie i zdecyduj zgodnie ze swoimi preferencjami, który rodzaj kawy jest dla ciebie najlepszy.
Aromat
Pierwszym, co zwraca uwagę przy otwieraniu opakowania z kawą, jest wydobywający się z niego aromat. W przypadku tej ziarnistej jest on o wiele intensywniejszy i utrzymuje się dłużej. Przenosi się on również później na parzone za jej pomocą napoje – zapach jest mocno odczuwalny. Tę cechę doceni na pewno każdy prawdziwy kawosz, któremu zależy na ziarnach najlepszej jakości. Za to aromat kawy mielonej w związku z tym, że została ona już poddana procesowi mielenia, jest słabszy i może on zdecydowanie szybciej wywietrzeć.
Smak
Kawa ziarnista świeżo palona, poza intensywnym aromatem, charakteryzuje się też niepowtarzalnym smakiem. Przy pomocy ziaren o wiele łatwiej będzie prawidłowo zaparzyć tradycyjne, mocne espresso, które stanowi bazę wszystkich napojów kawowych. To zdecydowanie lepszy wybór dla każdego smakosza kawy, który ceni sobie jej smak, aromat, a także pobudzające właściwości. W przypadku tej mielonej istnieje większe prawdopodobieństwo, że espresso będzie miało mniej intensywny smak, jednak można wybrać ją do przyrządzenia delikatnego latte czy cappuccino.
Praktyczność
Jeśli zależy Ci na szybkim przygotowaniu napoju, zdecydowanie wybierz kawę mieloną. Fakt, że wystarczy tylko wsypać ją do dzbanka, filiżanki czy ekspresu, aby cieszyć się napojem o pobudzających właściwościach, to jej niezaprzeczalna zaleta. W przypadku kawy ziarnistej kroków jest więcej i potrzebny jest dodatkowy sprzęt – młynek do mielenia ziaren. Nie jest to o wiele dłuższy proces, ale często – zwłaszcza przed wyjściem do pracy – można nie mieć czasu na wykonywanie tego typu czynności.
Cena
Kawa świeżo palona w ziarnach jest też droższa od tej mielonej. Ma to związek z jej intensywniejszym aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem, ale także jakością. Nie dotyczy to wszystkich przypadków, ale często do kaw mielonych trafiają ziarna słabszej jakości, które po zmieleniu nie różnią się wyglądem od tych lepszych. Za to w przypadku ziarnistej są one starannie selekcjonowane – wybierane są tylko te najlepsze. Jest to spowodowane chęcią zaspokojenia wizualnych potrzeb konsumenta, ale nie tylko. Prawdziwy znawca kawy wie, jak wyglądają ziarna najlepszej jakości, dlatego wybierze opcję ziarnistą – wówczas może być pewny, że spełnia ona najwyższe standardy.
Przeznaczenie
Wybierając rodzaj kawy dla siebie, warto także wziąć pod uwagę to, w jaki sposób będzie ona używana. U prawdziwego kawosza i fascynaty sztuki baristycznej najlepiej sprawdzi się ta ziarnista. Przygotowanie napojów za jej pomocą będzie ciekawsze i bardziej angażujące. Dla kogoś, kto pije filiżankę kawy szybko przed wyjściem do pracy i nie ma czasu na mielenie ziaren, polecamy za to tę mieloną.